Sidste nyt
Klik på et billede, hvis du vil se det i større format.

26.2.08 Opdateret fotoalbum
Natasha er nu tilbage i Danmark i et par uger, inden det igen går til Särna lige før Polar Distans. Med sig hjem havde hun alle de billeder, Jørgen har taget deroppe, og fotoalbummet er derfor opdateret. Se det her.


22.2.08 Nyt udstyr og global opvarmning i Särna
De sidste par dage er blandt andet gået med at følge med i Yukon Quest, hvor den spændende afslutning endte med endnu en sejr til Lance Mackey, men med Ken Anderson i mål kun ca. 15 minutter efter. Utrolig tæt efter 1600 km! Flot kørt af begge, som nu har en kort pause, inden de skal køre Iditarod. Ken Anderson + familie har for øvrigt en rigtig god og flot hjemmeside www.windycreekkennel.com, hvor hans kone, Gwen Holdmann, jævnligt har lavet nogle rigtig gode reportager fra løbet. Forhåbentlig kommer hun også til at lave en ligeså god dækning af Iditarod

Her i Särna har det været varmt i de sidste par døgn, og sporet er nu som en isbane - stenhårdt og glat. Ikke præcis gode spor, men vi håber på koldere vejr og sne i løbet af weekenden. Træningen er ellers gået rigtig godt, og Jørgen og hundene er sådan set klar allerede nu, og glæder sig til løbet. Ikke sådan at tingene ikke kan blive endnu bedre, men hundene er på nuværende tidspunkt i deres livs form. Træningen i denne og de næste tre uger kommer til at bestå af "rytme-træning", hvilket betyder kørsel - kortere hvilepause - kørsel - kortere hvilepause og hjem. Omkring 100 km. pr. tur. Jørgen kører 12 hunde hver gang nu, og alle hunde klarer sig godt. Omstillingen fra sprint til distance er gået nemt. I grunden handler det alene om at holde farten nede og bare køre langt. Den positive side af sagen er, at der sker en mentalitetsændring hos hundene (og hvem ved måske også hos føreren). Generelt slapper hundene meget mere af. De tager det mere roligt ved selve starten og udnytter chancerne for at slappe lidt af. Og så har man fantastisk mange timer sammen med hundene, hvor alle rutiner bliver gennemgået igen og igen, så alle er trygge og ved, hvad der sker. Super træning for vores unghunde, der i takt med de mange kilometer har udviklet sig til super veldisciplinerede slædehunde.

Her i Särna og generelt i Sverige er opmærksomheden omkring den globale opvarmning endnu større end i Danmark. Måske det er fordi, man virkelig mærker virkningerne heroppe. Samerne blandt andre har problemer i forhold til deres rener, og denne vinter har været den varmeste nogensinde, også selvom vi i Särna har haft masser af sne. Plusgrader i februar er helt uhørt, og de lokale er virkelig bekymrede. Spørgsmålet er, om verdens politikere kan nå at få ændret på udviklingen, eller om ikke det er både for sent og for vanskeligt at få gennemført de nødvendige ændringer. Selvfølgelig må alle gøre sit - den enkelte familie kan måske erstatte oliefyret med solceller på taget eller en ny varmepumpe, men i sidste ende er det op til verdenens politikerne at træffe de politiske beslutninger, der kan ændre udviklingen. Er man musher, kan det være ekstra interessant at følge med på  www.globalwarming101.com, hvor Will Steger har dediceret sit hundeliv til at gøre opmærksom på effekten af global warming.

Efter Polardistans er det planen, at hele familien skal på udflugt til Langfjellet ved Grövelsjön. Derfor har vi investeret i en ekstra slæde (Ultra Vario fra Bewi Sleds), som Jørgen også skal bruge til Polardistans, et nyt Tentipi telt købt i Friluftsland, hvor hele familien kan sove og have det rart. Teltet er kæmpestort, vejer næsten ingenting og er rart at opholde sig i, blandt andet fordi man kan stå op inden i det. I bunden af teltet lægger vi tørrede renskind og et par garvede renskind, så vi rigtig kan holde varmen i teltet, der opvarmes af en lille ovn i form af en grillstarter og nogle grillkul. Så egentlig er Polardistans bare en slags opvarmning til den virkelige store oplevelse i Påsken! Renskind og kød har vi købt hos en lokal same, der ud over at holde rener også har en spændende butik med håndværk, skind, kunst og kød. Se www.renbiten.se

Se billeder af udstyr mv. her.


16.2.08 Fulufjäll på scooter
I dag lejede vi en scooter og tog på recognosceringstur til Fulufjäll. I Särna var der 20 minusgrader, og med chillfaktor var der nok 40 minusgrader på fjeldet! Det var helt vildt, men en fantastisk oplevelse.

I går kørte Jørgen igen to ture på hver ca.45 km. med alle 12 hunde. Justin var også med og klarede sig rigtig godt, så nu er han på holdet igen. I pausen mellem turene blev hundene sat i stakeout og fik frakker på, så de kan vænne sig til, at frakkerne betyder, at de skal hvile. Det virkede fint - frakkerne er perfekte, og hundene nyder tilsyneladende at have dem på.

Se billeder her.

Yukon Quest er i fuld gang, og de fleste har nu kørt halvdelen af løbet og er kommet til Dawson City, hvor de skal hvile i 36 timer. I Dawson bliver tidsforskellen fra starten udlignet, så nr. 1, Lance Mackey, kun har 6 minutters forspring for nr. 2, Ken Andersson. Lance Mackey har dog den fordel, at han stadig har 13 hunde tilbage (ud af 14 fra starten), og Ken Andersson har kun 11. Ifølge Yukon Quests hjemmeside virker Lance Mackey og hans hunde desuden mest friske.


13.2.08 Besøg, fjeldtur og træning
Vi har i et par dage haft besøg af Birger Voigt og hans samojeder (4 stk. incl.2 hvalpe). I går var vi på Fulufjäll i fantastisk vejr. Det er første gang, vi har set vandfaldet helt frossent! Ellers går træningen stadig godt - hundene er ved at være rigtig gode til opstarten med at få sokker på mv., og både distancer og gennemsnitshastigheder øges hele tiden.

    

           


7.2.08 Hviledag på Nipfjället
I dag holdt hundene en velfortjent hviledag efter et par dages hårdt arbejde i tung sne. Jørgen og Nassi tog en tur til Nipfjället, der vrimlede med familier på skitur.

Lørdag drager Natasha og Envoy også til Sverige, mens Rebecca må blive hjemme og passe sin skole.


4.2.08 Spændende afgørelse på Femundløbet i nat
I Femund600 var det længe Ketil Reitan, der førte. Men ca. 18 kilometer før mål overtog Kjetil Backen føringen og endte med at slå Ketil Reitan med 13 minutter. Nu ser det ud til, at hundene er ved at være i topform til Iditarod! 11 af de 12 hunde havde også klaret sig igennem til det sidste stræk med blød, nyfalden sne. Og med kun 6 hunde havde Ketil Reitan svært ved at følge Team Norway-spandet. Robert Sørlie blev nr. 3. Han avancerede stille og roligt gennem løbet og havde også 11 hunde tilbage til sidst.  
Pierre-Antoine Heritier måtte desværre udgå efter at have kørt over 500 kilometer. Ærgerligt for schweitzeren, der ellers havde klaret sig rigtig godt. Svenske Nisse Uppstrøm, der også skal køre Polar Distans, udgik allerede efter de første ca. 70 kilometer.

Femund400 fik den hidtil yngste vinder, 18-årige Ola Brenodden Sunde fra Folldal - flot at vinde så stort et løb i så ung en alder!

I Särna melder Jørgen om træning i tung sne i dag, hvor temperaturen kun var lige omkring frysepunktet. Men hundene klarer det flot!

Og så må vi ikke glemme Alaska - for nogle dage siden blev der kørt endnu et Iditarod og Yukon Quest kvalifikationsløb, Tustumena200. Det blev vundet af Lance Mackey, der ser ud til at være i storform også i år.


2.2.08 Også masser af sne i Särna
Også i Särna er der over et par dage kommet ca. 30 cm ny sne. I dag kørte Jørgen 45 km i løs sne. Han måtte bryde spor flere steder og hjælpe hundene tilbage på sporet, da de helt havde tabt det på Lemsjön, som er en af de søer, vi kører over på vej ud til Fulufjeldet. Jørgen har derfor stor forståelse for de Femundsløbs kørere, der slås med den høje løse sne. Det er hårdt for alle hundene og for hundekørerne.

Ellers er nyhederne fra Särna gode. Træningen går efter planen. Løbetiden hos alle seks tæver er på vej ned, og det er nu muligt for Jørgen at komme i "kontakt" med alle hannerne, hvor især Justin har været i et hormonelt helvede i den sidste uges tid. Måske han kan kæmpe sig tilbage på holdet, når hormonerne falder lidt til ro.
                  


2.2.08 Masser af sne i Røros til Femundløbet
Jørgen havde taget fri for træning og var taget til Røros på trods af stormvarsel den 31. januar. Og oplevelsen var hele turen (og ikke mindst hjemturen til Särna i snestorm) værd. Det var helt fantastisk at være på hovedgaden i Røros!! Ud over at se de mange hunde, slæder og ikke mindst Team Norway, mødte Jørgen Pierre Antoine Heritier, der ud over at køre Polar Distans også deltager i Femund 600, og indtil videre klarer sig rigtig godt! De fik en kort snak, mens Pierre var i gang med at sætte sokker på sine 12 hunde. Pierre må siges at være absolut top favorit i Polar Distans400.

På billedet ses Kjetil Backen ved starten på Femund600. Kjetil ligger lige nu nr. 2 - 26 minutter efter Ketil Reitan.

 

30.1.08 Første dobbelt-tur med 10-spand
I dag var dagen, hvor der for første gang blev kørt to ture på samme dag. Først en tur på 45 kilometer (ca.2,5 time), så hjem og hvile i 3 timer, og så ud igen på en ny 45-kilometers tur (ca.2,5 time igen). Vejret var perfekt - ca.14 minusgrader og et godt, hårdt spor. Jørgen var utrolig glad og vildt imponeret over hundene - de så stort set alle sammen ud, som om de sagtens kunne have taget en tur mere! Og der er god fart i dem hele vejen - han må stå på scootermåtten store dele af turen for at holde hastigheden nede.

Han kører nu med et 10-spand og har gjort det i en uges tid. Det ser også ud til, at det er et 10-spand det ender med til Polar Distans. Justin er ikke udholdende nok - han har flere gange lagt sig ned på sporet og har måttet i slædeposen.
 


25.1.08 Flere og flere kilometer lægges til
Nu er de nye rutiner ved at være indarbejdede, og der bliver lige så stille lagt flere og flere kilometer i hundene. Nu har hundene forstået, at der skal køres langt. De brænder ikke alt krudtet af med det samme for så at gå ned efter kort tid, men traver i et jævnt tempo hele vejen. De 35 kilometer bliver tilbagelagt på ca. 2½ time. Der er stadig rigtig koldt og masser af sne i og omkring Särna. I går var der minus 20 grader. I dag er der lidt varmere, men så bliver det koldt igen. Og der er rigeligt med sne. Se billeder her.

I Norge er Hallingen-løbet blevet kørt i weekenden. Kjetil Backen blev nr. 5 og udtaler, at hundene løb jævnt godt, men endnu ikke er i Iditarod-form. Løbet blev primært brugt til at afprøve nye konstellationer i spandet osv. Bjørnar Andersen blev nr. 3 og fører Norges-cup'en i langdistance.

I Alaska vandt Mitch Seavey et Kuskokwim300, der vist har været mere end almindeligt udfordrende. Voldsom regn og tøvejr medførte floder på floder af "overflow". Martin Buser beskriver, at hundene måtte svømme, og slæden flød på vandet. Læs hele historien på Martin Busers hjemmeside www.buserdog.com. Så er vejret da en hel del bedre i Särna!


25.1.08 Tillykke til Kennel Vakarevo's med ny, flot hjemmeside!


20.1.08 Træningen i Sverige kører som planlagt
Jørgen er godt i gang med træningen. Det vigtigste her i begyndelsen er at få indøvet nogle gode rutiner i forbindelse med klargørings-situationen. Det er en helt anden situation, når man er alene om det hele - og så er der flere ting, der er anderledes, når man skal køre langt.

Ud over selerne, skal alle hunde skal have sokker på, før det er tid til at spænde for, og det tager sin tid. Hidtil har han ikke kørt med mere end 8 hunde, og der tager klargøring og forspænding ca. 45 min.

I dag var igen en smuk dag med minus 16 grader og høj sol, og de kørte 38 km. med et 8-spand.  Alle klarer det utrolig fint. Vi har selvfølgelig især været spændte på, hvordan vores hvalpe ville klare sig, og det går rigtig godt. De lægger virkelig kræfterne i og er udholdende.

Distancerne bliver gradvis længere, og det er også planen, at der skal være et par overnatnings-ture inden Polar Distans.


17.1.08 La Grande Odysée er slut
Samlet vinder blev svenske Petter Karlsson. Emil Inauen blev nr.2, og Ketil Reitan nr. 3. Pierre Antoine Heritier blev nr.10.


15.1.08 Sigrid Ekran var lige ved at vinde i Copper Basin - men kørte forkert og blev nr. 4
Indtil for nylig så det ud som om, norske Sigrid Ekran ville vinde 300 miles-løbet Coper Basin i Alaska.Hun var 45 minutter foran sidste års vinder, Allen Moore, ved sidste checkpoint og endnu en time foran Lance Mackey. Men så kørte hun forkert og endte på en 4. plads. Løbet blev vundet af sidste års vinder Allen Moore. Lance Mackey blev nr. 3 med kun 6 hunde.

Sigrid Ekran blev kendt efter sidste års Iditarod, hvor hun gennemførte med brækket næse og blev bedste kvinde og rookie of the year. Det bliver spændende at se, hvad hun kan drive det til i år!

I det hele taget har i dag været en god dag for nordmændene - Ketil Reitan vandt dagens etape i La Grande Odysée. De fleste af de andre dage har han ligget som nr.3.


13.1.08 Snetræning i minus 16 grader, masser af sne og sol
Så er nedtællingen til Polar Distans for alvor begyndt. Jørgen tog af sted fredag med 12 af hundene, så vi har Envoy herhjemme at hygge os med. I dag kom så dagen for sæsonens første slædetur - i det mest fantastiske vejr!

        

     


6.1.08 Gausdal Maraton, Knik 200 og La Grande Odyssée
I sidste weekend har der været flere interessante begivenheder: i Norge blev det 240 km. lange Gausdal Maraton gennemført med en ret spændende finale. Løbet blev vundet af Bjørnar Østigaard tæt fulgt af Team Norways Kjetil Backen. Kjetil melder, at hundene endda ikke er i topform for Iditarod endnu! 8 minutter efter Kjetil kom i øvrigt en af de andre Team Norway-gutter, Bjørnar Andersen, der blev nr. 3 med et spand af Team Norways unghunde.

I Alaska blev der kørt endnu et Iditarod og Yukon Quest-kvalifikationsløb, Knik 200. Det blev vundet af Ryan Redington 3 minutter foran Aliy Zirkle.

I Frankrig køres i disse dage La Grande Odysée, der er et etapeløb over 10 dage (6. - 16. januar). Blandt de 20 deltagere er Pierre Antoine Heritier, der skal køre i samme klasse som Jørgen til Polardistans, så ham følger vi selvfølgelig med stor interesse. Han klarer sig rigtig godt, når man tænker på, at han er en af de eneste i løbet, der kører med renracede Siberians - de første fem dage har han 3 placeringer som nr. 9, 1 som nr.11 og 1 som nr. 15. Løbet føres på skift af schweiziske Emil Inauen (BEWE sleds/Onelements Kennel) og svenske Petter Karlsson.


3.1.08 Godt nytår samt resultater fra Gin Gin
Team Koyuk ønsker alle et godt nytår og held og lykke med sæsonens slædehundeløb!!

Nu er der ikke mere end lidt mere end en uge til Jørgens afgang til Särna, hvor han skal ligge i træningslejr med  hundene i to måneder. Udstyret er ved at være klar, og vejret deroppe ser rigtig godt ud med omkring 10 minusgrader og masser af sne. Natasha og Rebecca bliver hjemme det meste af tiden for at passe arbejde og skole, men der bliver da også tid til lidt ferie i Sverige.

Gin Gin er overstået, og kvindernes klasse blev vundet af Jodi Bailey efter et meget tæt  løb med Zoya De Nure, der kom ind 20 minutter efter og med en totaltid, der var 2 minutter hurtigere end Lance Mackey's. Det tegner godt for Zoyas deltagelse i Iditarod!

Mændenes klasse blev vundet af Lance Mackey med 3 timer til nr.2, Bill Steyer. Sebastian Schnuelle kom ind som nr. 5, næsten 5 timer efter Lance Mackey.
 


27.12.07 Gin Gin starter i morgen
I morgen starter sæsonens første Iditarod- og Yukon Quest-kvalifikationsløb, Gin Gin 200. Gin Gin startede i 2005 som et løb udelukkende for kvindelige mushere. I 2005 og 2006 var det på 120 miles, hvilket ikke er nok til at opfylde kravene til et kvalfikationsløb. 

Det har man i år rådet bod på ved at udvide løbet til 200 miles. Desuden har man også valgt at lave det til et løb med to klasser - en for kvinder og en for mænd. Der er i alt 27 opstillede - heraf 12 kvinder, bl.a. Michelle Philips, der blev nr. 6 i sidste års Yukon Quest og som også stiller op i dette års udgave af Yukon Quest. Hos mændene er der flere kendte mushere, bl.a. sidste års vinder af Yukon Quest og Iditarod, Lance Mackey, samt Sebastian Schnuelle og Hans Gatt.

Her fra Team Koyuk kan vi oplyse, at der er en mindre notits om os med gode billeder fra Hvalsø-skoven i det første nummer af Hjemmet i 2008.


16.12.07 Flotte billeder med nyt kamera
Vi har købt et rigtig godt nyt kamera og fik i denne weekend mulighed for at afprøve det under vidt forskellige vejrforhold. Lørdag blev nydt i løbegården i højt solskin og dejligt vejr, og søndag stod den på træning i frostgrader og tåge. Se billeder her.   


12.12.07 Forberedelserne til Polar Distans er i fuld gang
Polar Distans rykker nærmere - nu er der kun 90 dage til - og om mindre end en måned læsser Jørgen hundene i traileren og kører mod Särna. Meldingerne fra Särna lyder på -10° C, ca. 1 m. sne og hårde, fine spor. (Og her i Danmark er der bare regn og mudder - øv!)

Inden Jørgens afgang til Sverige skal der sys 300-350 sokker, så syningen er i fuld gang. Træningsplanen er lagt, og om alt går vel, har vi mindst 2000 km. i benene på hundene ved starten den 11. marts. 

Sæsonens første slædehundeløb i Alaska, Sheep Mountain 150, skulle være afholdt den 15.-16. december, men er desværre blevet aflyst pga. utilstrækkelige snemængder. Vi må derfor vente lidt endnu med fingerpeg om formen hos Iditarod- og Yukon-favoritterne. Vores "næsten-egen" Kjetil Backen fra Team Norway melder om storform og favoritstatus til Iditarod.

 


4.11.07 Fantastisk efterårsvejr og fantastiske hunde

Både i går og i dag har det været et helt fantastisk vejr, og vi har fået taget nogle rigtig gode billeder.

Se flere her.

 

 

 

 


25.10.07 Team Koyuk i TV2 Øst
Indslaget om Team Koyuk blev bragt i aftenens nyhedsudsendelse og kan findes her (søg: træning til vildmarken).


21.10.07 Team Koyuk i "Sjællandske"
Avisen "Sjællandske" har skrevet to artikler om os, hvilket i øvrigt har medført stor interesse fra div. andre medier. Blandt andet har TV2 Øst været her og har lavet et portræt, og i morges var en fotograf fra "Hjemmet" med i skoven. Artiklen i Sjællandske kan ses ved at klikke på billedet til venstre, og vi vil selvfølgelig meddele det, når vi ved, hvornår div. artikler og udsendelser bringes.

Ellers går træningen stille og roligt - i dag i skoven var der et fantastisk vejr. Vi havde desværre ikke selv kamera med, men forhåbentlig kommer der gode billeder i Hjemmet!


8.10.07 Team Koyuk har tilmeldt sig Polardistans 400
Så er hjemmesiden for næste års udgave af Polardistans oppe at køre. Der er en del fornyelser til Polardistans 2008, blandt andet er løbet forlænget med 100 km, så det nu er muligt at køre 400 km med op til 12 hunde. Det er stadig muligt at ”nøjes” med 300 km, men så må man til gengæld kun køre med 8 hunde.

Team Koyuk har tilmeldt sig 400 km. Vi ser frem til marts 2008!

Træningen herhjemme foregår med ATV i meget langsom tempo. Hundene skal først have optrænet led og muskler, inden de får lov til at løbe det, de kan. Samtidig vil vi gerne teste alle hvalpene i lead, så træningen foregår med størst mulig sikkerhedsmargin. Altid to på ATV'en og altid en ude ved fronten, når vi passerer andre hundekørere, eller andre skovgæster. En ny fornemmelse, da vi jo hidtil har lukreret på leadhunde fra Petruschka, der jo bare går forbi hvad som helst. Heldigvis ser det ud til, at de fleste af hvalpene kun har FREMAD i hovedet, så det ser lovende ud!! Det ville være rart med mindst 6 leadhunde, når vi står på startlinien den 12. marts 2008.


16.9.07 Farvel til Sean
For nogle dage siden måtte vi sige farvel til en af de dejligste, gladeste og stærkeste hunde, vi nogensinde har haft. Sean havde fået en sygdom, der gjorde, at hans lever ikke kunne mere - ifølge dyrlægen var det sandsynligvis kræft. Han var heldigvis kun syg i kort tid, så det var forhåbentlig ikke så smertefuldt for ham. Men for os var det lidt af et chok - man tror ikke, at en så stærk hund kan dø som 6-årig.

Heldigvis har vi stadig 13 dejlige hunde! Træningen er i fuld gang, og det er fantastisk at se vores unghunde vokse med opgaven. Et par af dem er vi begyndt at prøve i lead, og det tegner rigtig godt.

 


11.9.07 Ny kennel i Cyber-space
Så er Anja og Jesper Melgaard, Kennel Cassidy, også kommet på nettet - tillykke med det! I øvrigt er link-siden opdateret med et par nye links. Blandt andet er der link til et spændende nyt langdistanceløb, Amundsen Race, der går fra Östersund i Sverige til Røros i Norge - første gang i marts 2008.


9.9.07 Så er træningen i gang!
I går startede vi med træningen i Hvalsø. Både hunde og mennesker var glade for at komme i gang. Og det er perfekt at træne med ATV'en, hvor sikkerheden og stabiliteten er helt i top!

Flere andre hundekørere er også gået i gang med træningen, og det har været rigtigt godt at se Jan og Stevens nye hvalpekuld (Kennel Krøllebølle), hvoraf Claus (Husky Horizon) har tre og de selv to. Et meget flot kuld hvalpe, som vi helt sikkert kommer til at se mere til i fremtidige løb.

 


24.8.07 Mens vi venter.....
Der er nok andre, der ligesom os fordriver ventetiden med blandt andet at klikke rundt på diverse hjemmesider og se på billeder fra den forgangne sæsons løb. Til dem, der ikke allerede har set det, kan vi oplyse, at dvd'en fra Finnmarksløbet 2007 er færdig den 1.9. og kan forhåndsbestilles på Finnmarksløbets hjemmeside. Her kan man også få en lille forsmag på den. Når man nu er i gang, kan man jo også bestille dvd'en for 2006... Der er også lavet dvd'er fra Femundløbet 2003 og 2006, som kan bestilles her. Og så er der selvfølgelig også en dvd fra Iditarod 2007, der kan bestilles her.
 

 


6.8.07 Ferien er slut og varmen er kommet til Danmark

På trods af bygevejr lykkedes det (næsten) for os at blive færdige med at bygge og male hundegårdene i Sverige. Der mangler stadig nogle få hundehuse, men det vigtigste er klar, så de to måneders træning til Polar Distans kan fungere. Ud over at male havde vi en rigtig hyggelig sommer med besøg af familie og venner samt ture på fjeldet mv. Se billeder her. Herhjemme venter vi på, at sæsonen går i gang. I år skal der køres rigtig mange kilometer med vores ATV, så vi er 100% klar, når turen går til Särna midt i januar. Sæsonen 07-08 bliver en af vores mest spændende!!


Sæson 2006-2007
Sæson 2005-2006
Sæson 2004-2005