Team Koyuk

Slædehundelitteratur mv.

Iditarod_dvd

DVD'er om Iditarod

www.iditarod.com kan man købe dvd'er fra Iditarod 2006-2009. Billederne er helt fantastiske - man får virkelig en oplevelse af den storslåede natur og de utrolige præstationer. Samtidig giver de indlagte musherinterviews et indblik i de taktiske overvejelser bag træningen op til Iditarod, balancen mellem løb og hvile, hvornår man tager sine obligatoriske hvilepauser mv. Hver film er ca. 1½ time fyldt med drama og højt spændingsniveau.

Finnmarkslopet_dvd2008

DVD'er om Finnmarksløbet

www.finnmarkslopet.no kan man købe dvd'er fra Finnmarksløbet 2006-2008. Her er også fantastiske billeder, masser af baggrundsinformationer, musherinterviews mv. Man føler næsten, at man er der selv, og det hele foregår i en lidt mere afslappet, nordisk tone. De senere år har der jo også været udsendelser hver dag på NRK, så man har kunnet følge løbet undervejs. Men det er nu noget andet at have det hele samlet. Filmene varer 1-1½ time.

Buser-Mackey_dvd

DVD'er om Martin Buser og Lance Mackey

Dvd'en "For the Love of Dogs" kan købes på Martin Busers hjemmeside og er 30 min. film, hvor man følger Martin Buser rundt i hans hundegårde, på sporet mv. Imens fortæller han meget interessant om avl, opdræt, fodring, træning osv. Det eneste minus ved denne dvd er, at den er for kort. "Appetite and attitude" fås på www.northernlightmedia.com og er 40 min's samtale med Lance Mackey om livsfilosofi, holdninger til sporten, løbsplanlægning osv. Der er ikke meget nyt om slædehunde, men en del om personen Lance Mackey.

MushingMagazine

Mushing Magazine

Mushing Magazine er et super-godt amerikansk hundekørerblad med reportager fra alle større sprint-, mellem- og og langdistanceslædehundeløb - ikke bare i USA, men også i Europa. Desuden er der interviews med kendte hundekørerprofiler, portrætter af deres hunde, tips til nye (og mindre nye) hundekørere, arbejdsbeskrivelser til slædebygning samt masser af spændende artikler om oplevelser med slædehunde og natur, dyrevelfærd, hundemassage mv.

Hundekjoering

Hundekjøring

Hundekjøring er det norske hundekørermagasin og har mange af de samme ting som Mushing Magazine - bare i en mere nordisk og afslappet stil. Det koncentrerer sig selvfølgelig mest om norske løb, norske hunde og hundekørere, men det er jo tættere på os - så både sprogligt og indholdsmæssigt er det genkendeligt og let at gå til, og måske er det mere realistisk for en dansker at deltage i et norsk løb…

Alene_i_Yukon

John Balzer: Alene i Yukon

"Alene i Yukon" er simpelthen en af de bedste bøger, der findes. Det er en fantastisk god beskrivelse af Yukon Quest, verdens hårdeste slædehundeløb, som går igennem 1600 km. af Canadas og Alaskas barske natur. John Balzer er journalist og har oplevet løbet to år i træk fra sidelinien - som hjælper og som pressekoordinator. Han har selv kørt et stykke af løbet med slæde og pelsjægerhunde, han har besøgt flere af musherne i deres hjem, og han flyver med en bushpilot hen over ruten. Ud over fantastisk levende beskrivelser af løbet, hundene samt mushernes oplevelser og tanker, fortæller han med dyb respekt om naturen, befolkningen, kulturen, Amerikas historie mv.

Finnmarksloepet

Stig-Martin Arctander: Finnmarksløpet

Finnmarksløbet er Nordens Iditarod og har efterhånden udviklet sig til at have over 100 deltagere fra hele Europa, og nu også et par stykker fra USA. I denne store, flotte bog får man et godt indblik i Finnmarksløbets historie og opbygning krydret med beretninger fra deltagere, musherprofiler, beskrivelser af hundene og hundekørerfaget, fantastiske billeder mv. Teksten i bogen er både på norsk og engelsk. Købes hos Norsk Bokforlag.

KapploepgjennomAlaska

Lars Monsen og Nina Skramstad: Kappløp gjennom Alaska

Denne fantastisk velskrevede og spændende bog følger Robert Sørlies færd mod Iditarod-guldet i 2003. Selv om man ved, at han ender med at vinde, er det næsten ligesom den gang, vi sad i åndeløs spændning og fulgte løbet på skærmen herhjemme. Ud over den spændende historie om Roberts løb er der en masse fantastiske billeder samt gode beskrivelser af Iditarod-regler, musher-portrætter og andre facts. Bogen er udsolgt fra forlaget, men man kan muligvis være heldig at få fat i den antikvarisk.

KennAndersson_Iditaroddagbog_2008

Ken Anderson: Iditarod journal 2008

Ken Anderson har deltaget i Iditaord ialt 8 gange, men det er første gang i år, at han også har deltaget i Yukon Quest, og dagbogen er derfor om begge løb. Han har en diktafon på sig undervejs, og det gør dagbogen meget levende, at man kan følge hans tanker og oplevelser tæt. Man kan næsten mærke kulden, føle trætheden, se de storslåede panoramaer og sætte sig ind i hans overvejelser om, hvor og hvornår han skal holde hvil osv. Det er også sjovt at læse hans kommentarer om de andre mushere og deres hunde - en gang imellem bliver de dog lidt for negative, og det kunne han måske nok have censureret lidt i. Dagbogen kan købes på Ken Andersons kennelhjemmeside www.windycreekkennel.com.